diumenge, 4 de maig de 2014

Coques de dacsa

Aquest mes en el Tasta’l d’ací de l’Agenda Urbana parlem de les coques de dacsa. Un menjar que amb la caloreta es fa present en molts llocs de la nostra geografia.


Les coques de dacsa són unes coques redones i planes que es preparen amb farina de dacsa (unes vegades tota sola i unes altres mesclada amb farina de forment), que es pasta amb aigua, sal i oli, però sense rent. 

Són típiques de la Safor (diuen que són molt bones les del Bar Nou de Ròtova) i la Marina. Depenent de la zona s’anomenen minxos, coques de dacsa, coques a la calfor, coques de ploure, panellets o coques escaldades.

L’ús de la farina de dacsa remet a temps no gaire llunyans en què l’escassetat del forment era patent. Una volta fetes, s’acompanyen amb ingredients com ara saladures, ou dur, tonyina, tomata fregida, espinacs, bledes i gambes, fins i tot companatge.

Vet ací la recepta ben senzilleta!


Ingredients (per a unes 12-15 coques):

— 200 g de farina de dacsa
— 200 g de farina de forment
— Una cullerada d’oli d’oliva
— Sal
— Aigua


Elaboració:

Poseu l’aigua a bollir i, mentrestant, mescleu els dos tipus de farina en un recipient. Afegiu la sal i l’oli a l’aigua i quan alce el bull aboqueu l’aigua damunt la farina per a escaldar-la.

Barregeu-ho perquè tot quede igual d’humit. Us ha de quedar una textura manipulable i que no se us apegue a les mans.

Quan s’haurà refredat, feu boletes de 50-60 g i aplaneu-les amb l’ajuda de paper de forn i un aprimador, o amb l’ajuda de farina de forment i les mans.

Calfeu una paella i, si voleu, afegiu-hi unes gotetes d'oli d'oliva. Coeu les coques per les dues bandes i aneu amuntegant-les en un plat. Quan seran tèbies, ja es poden menjar.


Ara que ve l’estiu, són ideals per a fer un sopar improvisat amb amics o per a fer un pícnic a la platja o a la muntanya.

Proveu de fer-les!COMPARTEIX-HO:

5 comentaris

M Glòria ha dit...

I tant que les faré!!!
On trobo les farines?

PTNTS
Dolça

Xavier ha dit...

Gràcies M Glòria!
La farina de forment (blat) la trobaràs a tot arreu. La de dacsa (blat de moro) la pots trobar a llocs on venguen aliments per a celíacs. A les herboristeries o als grans magatzems les trobaràs fàcilment.

M Glòria ha dit...

Xavier, em serveix la maizena?
PTNTS
Dolça

Teresa ha dit...

Buscarem les farines i a fer coques!!!

Xavier ha dit...

M Glòria, la Maizena no t'aprofitarà per a fer aquesta recepta perquè la Maizena és midó de la farina de dacsa. Et convé comprar farina de dacsa, amb un color groguenc.

Teresa, així m'agrada! A engrescar-se!

© Tasta'l d'ací | Tots els drets reservats.