diumenge, 30 de març de 2014

Pastéis de nata

I vet ací de nou la primavera, després d’un canvi d’any farcit de sensacions que ens fa créixer contínuament per aquest camí engrescador que fa voltes seguit seguit. I tornada la primavera, tornen els motius galaicoportuguesos. Os cheiros, les aromes, la tradició, les arrels, el que més ens agrada, d’aquell país que ens atrau, enfrontat a la mar com el nostre, com un espill de semblances i sorpreses desconegudes.


Us duem uns pastéis de nata que elaboràrem a quatre mans per primera vegada, entre riures i remembrances, amb la meua amiga Anna.

Com ella deia, tot i l’aparença senyorial d’aquestes llepolies, no pot tindre ingredients més bàsics i barats que tothom té a casa: farina, llet, aigua, sucre, llima, canyella i ous. L’únic extra, per ventura, és la pasta de full que nosaltres utilitzàrem congelada perquè encara no hem gosat de fer-la casolana. Tot arribarà. 

L’origen d’aquests pastéis és confús, si bé es creu que els primers que es feren van ser a la freguesia lisbonesa de Belém, d’ací que també s’anomenen pastéis de Belém. Tot i això, segons el llibre Tratado do petisco de Virgílio Gomes, la primera documentació que se’n té és prou moderna.

Siga com siga, els pastéis de nata són un dels dolços més famosos de Portugal, fins i tot reconegut com una de les set meravelles gastronòmiques portugueses!


Ingredients:

 250 g de llet
 30 g de farina blanca de forment
 Canyella en rama
 Corfa de llima
— 250 g de sucre
— Mig got daigua 
— 3-4 rovells d’ou
— 300 g pasta de full
— (Opcionalment) Sucre i canyella en pols per a espolsar per damunt


Elaboració:

Primer, enrotlleu la pasta de full en un cilindre i feu-ne talls transversals de 2 centímetres. Agafeu uns motles menuts de flam o semblants i escampeu la pasta fent una cassoleta amb la part alta de les vores més gruixades que el fons. Si les poseu en motles que no siguen antiadherents, com els de silicona, podeu refregar mantega o oli per les vores perquè no us quede pegat.

En un bol, aboqueu-hi la farina i dissoleu-la amb una miquiua de llet. Poseu la llet restant a coure amb la corfa de llima i la rama de canyella i quan estiga a punt de bollir, aboqueu-hi la mescla de farina que heu fet. Mescleu-ho bé i quan alce el bull de nou, traeu-ho del foc.

En un cassó al foc dissoleu el sucre amb l’aigua. Quan haurà bollit de dos a tres minuts retireu-ho i mescleu-ho amb la mescla de farina i llet, a poc a poc. Quan s’haurà mesclat bé tot, coleu-ho i deixeu-ho refredar. Afegiu-hi, després, els rovells. Remeneu-ho.

Ompliu les cassoletes de pasta de full i entreu-ho al forn precalfat a 200 o 250 ºC i teniu-ho un quart d’hora. Podeu afegir-hi després, si ho voleu, sucre i canyella en pols.


Que tingueu una bona primavera!COMPARTEIX-HO:

1 comentari

Teresa ha dit...

Amb el que m'agraden aquests pastissets i no els he fer mai! us han quedat molt bé! a quatre mans ens treballa millor, eh? bé, de vegades no... !

© Tasta'l d'ací | Tots els drets reservats.