dissabte, 2 de febrer de 2013

Gaiato de Sant Blai

Fa devers tres anys que començà a marxar aquest blog. Un dia de Sant Blai com demà, 3 de febrer, pengí la primera recepta: un arròs rossejat. Aquest arròs és típic del meu poble, Torrent, aquest dia de Sant Blai.

Però entre els xiquets és més famós aquest gaiato que tradicionalment regalen els padrins als seus fillols i que, segons la tradició, cal beneir per a protegir dels mans de gola. Sant Blai gloriós, deixa el xiquet i enduu-te la tos!

Ja sabeu que m’encanta el món del pa... I tot i que modernament se’n fa també una versió dolça amb una pasta semblant a la del panou, el gaiato de Sant Blai tradicional és una mena de pa concentrat amb batafaluga.


Vet ací la recepta perquè la popularitzeu entre els vostres... A mi, inevitablement, com és la primera volta que la faig a casa, m’ha entrat com una enyorança dels meus majors i del forn que hi havia enfront de ma casa i que feia els gaiatos més bons que he tastat mai: el desaparegut forn de ca Corason, a Torrent.

Som-hi?


Ingredients (per a quatre gaiatos):

— 700 g de farina de forment blanca
— 80 g d’oli d’oliva
— 290 g d’aigua (depèn de la farina)
— 4 g de llevat de forner (jo n’he fet una fermentació lenta, afegiu-n’hi una mica més si voleu accelerar el procés)
— Una culleradeta de sucre
— Dues culleradetes de sal
— Una cullerada de llavoretes de batafaluga


Elaboració:

Aboqueu la farina en un bol i afegiu-hi la sal i el sucre. Agregueu-hi també les llavoretes i el llevat, que haureu de desfer-lo bé en la farina. Afegiu els líquids. Pasteu-ho un parell de minuts i deixeu-ho reposar 5-10 min.

Torneu a agafar la pasta i pasteu-la novament. La textura ha de ser com la del pa però molt més eixuta. No s’ha d’aferrar gens a les mans (un avantatge!). Deixeu -la reposar 5-10 minuts.

Torneu-li a donar una pastada lleugera i deixeu-la ja tovar fins que doble el volum.

Una volta tovada, feu boletes de la mateixa mida i feu-ne cilindres d’un centímetre de diàmetre, feu-ne una trena i feu-hi forma de gaiato. 

Un viatge tindreu tot açò fet, deixeu-ho reposar una horeta i aneu escalfant el forn que haurà de ser ben calent. 

Abans d’enfornar els gaiatos, pinteu-los amb una micona dou batut perquè s’enrossesquen. Entreu-los al forn i espereu que seran cuits.


Bon Sant Blai a tothom!

COMPARTEIX-HO:

1 comentari

Cristina ha dit...

M'encanten les tradicions! Quina olor de matafaluga més bona que desprenen els pans que en porten, oi?

© Tasta'l d'ací | Tots els drets reservats.