dimarts, 18 de desembre de 2012

Rotle d’ordi

Es coneix que l’ordi (κριθή, com dirien els antics grecs) era un cereal força popular a la Grècia clàssica. Així l’esmenta Arquèstrat (poeta, gastrònom i cuiner) en una obra culinària de la qual només han perviscut una seixantena de fragments encabits al Δειπνοσοφισταί El banquet dels savis») d’Ateneu de Naucratis.


Sempre m’ha atret el món de l’Antiguitat... i si el mesclem amb el de la cuina, encara més! De fet, va ser Jaume que trobà aquesta recepta en el llibre de cuina clàssica The Classical Cookbook d’Andrew Dalby i Sally Grainger. Llavors posàrem fil a l’agulla i provàrem de fer el primer pa d’ordi (τροχός κριθής en grec) de la nostra història

Una vegada fet, ens mancava el nom en grec. El llibre només ofereix els noms en anglès, però com és possible! Gràcies que Amparo i Clara, heŀlenòfiles per natura, m’aidaren a trobar el nom d’aquest pa tan curiós i antic en el temps! Ἐυχαριστώ φιλαί!

Que voleu provar de fer-lo? Avant!


Rotle d’ordi 

Ingredients:

— 200 g de farina de força de blat
— 200 g de farina d’ordi
— Una culleradeta de sal
— 100 g de llevat natural (pot estar fet d’aquestes mateixes farines)
— 5 g de llevat de forner


Elaboració:

Si no teniu llevat natural fet, podeu fer una mescla de farines amb el llevat de forner i deixar-ho una horeta abans perquè faça un preferment.

Si en teniu ja, de llevat natural, mescleu tots els ingredients, pasteu-los i deixeu-los tovar.

Quan veureu que la pasta ha doblat el volum (de dues a tres hores depenent de la temperatura ambient), feu-ne boletes i coŀloqueu-les damunt un paper de forn fent un rotle. Deixeu-les amb mig centímetre de separació entre unes i altres perquè encara creixeran una micona més. Deixeu-ho reposar durant mitja horeta més si fa no fa. Escalfeu el forn i quan serà ben calent, introduïu el rotle. 

En veure que és cuit podeu traure el pa i deixar-lo damunt una reixa a fi que es refrede.

Bon profit!  COMPARTEIX-HO:
© Tasta'l d'ací | Tots els drets reservats.