dijous, 25 d’octubre de 2012

Un pa per a començar bé la jornada

Desdejunar-se bé és un hàbit que tots hauríem de complir cada dia. És veritat que pot haver-hi un dia que fas tard a la feina i no pots detenir-te gaire, però aquest hauria de ser l’excepció. Ja sabeu que en la sèrie Enjornet us deixe unes quantes idees per a començar bé la jornada.


Aquest pa que us presente n’és una altra, d’idea que us omplirà d’energia gràcies als hidrats i als sucres naturals presents a la fruita. Un pa que, com veieu, podeu menjar sense afegir-hi res més. Encara que un poquet de mel, de fruita torrada o confitura tampoc no li va gens malament si sou una mica llépols.

Som-hi!


Ingredients:

— 500 g de farina de forment blanca
— 200 g de farina negra (semiintegral) de forment garronçona*
— 60 g de farina de sègol
— 180 g de llevat natural
— Tota mena de fruita seca: panses, prunes, albercocs, nabius, nous, figues...
— Aigua
— Opcionalment, una cullerada de mel (o de melassa d’ordi, etc.)


Elaboració:

Barregeu totes les farines i afegiu-hi el llevat mare. Incorporeu-hi llavors la fruita seca i la mel. Afegiu-hi aigua i mescleu-ho tot en una bola i deixeu-ho tapat durant cinc minutets. La textura ha de ser tan sols una mica apegalosa, no massa.

Pasteu la pasta durant 5-10 minuts i deixeu-la reposar cinc minutets més. Repetiu l’operació durant tres o quatre vegades fins que veureu una pasta homogènia i els ingredients s’hagen incorporat bé.

Deixeu-la tovar fins que doblarà el volum. 

Podeu fer dues coses. O bé poseu la pasta en un motle i la deixeu tovar allà o bé en un bol i en haver crescut, la fenyeu i li feu la forma que vulgueu i la poseu a coure.

Com en la cocció del pa, convé que el forn estiga ben fort al començament i, en haver estat 10-15 minuts dins el forn, cal baixar un poc la temperatura. Després, en traure’l, com sempre, deixeu que es refrede damunt una reixa.


Ja veureu que amb aquest pa començareu la jornada amb molta energia i un bon somriure.

Que vaja de gust!

* Si no disposeu de farina de blat garronçona, en podeu fer servir una d’integral o semmiintegral.

COMPARTEIX-HO:

4 comentaris

Teresa ha dit...

Quin pa més bo!!! l'apunto ràpid!

Alejandra Canovas ha dit...

Quin ingredients necessites per fer la massa mare?

Xavier ha dit...

Bon dia, Alejandra,

En aquest enllça tens l'explicació de com fer el llevat natural o massa mare:

http://rossejat.blogspot.com/2010/10/llevat-natural.html

Salut i gràcies d'haver visitat el meu blog!

dung anh ha dit...

bản đồ việt nam

© Rossejat | Tots els drets reservats.