dimecres, 5 d’octubre de 2011

Ensalada cretenca

En les darreres setmanes hi ha un tendó amb nom mitològic grec que em dóna bona cosa de maldecaps. Molts. Però cal tirar avant.


Aprofitant aquest rampell heŀlènic i les darreres tomates de l’estiu, us oferesc aquesta recepta originària de Creta anomenada ντάκος (dakos) que em captivà per la seua senzillesa i per l’ús del παξιμάδι (paximadi), una mena de bescuits (pa cuit dues vegades) que aguanta força temps.
 |
En realitat, podem trobar aquesta mena d’amanides en moltes contrades del nostre país. També hi ha el costum de posar-hi pa remullat a la base (com el bescuit eivissenc). Potser l’única cosa que difereix, ja que els ingredients en aquesta recepta poden ser uns o uns altres, és el fet de posar-hi formatge.

Ingredients:
 |
Tomata madura
— Una ceba tallada fina
— Formatge fresc tipus φέτα (feta) o μυζήθρα (mizithra) esmicolat (jo hi he posat χλωρό)
— Tàperes
— Olives negres
— Orenga o moraduix
— Llesques de paximadi (us poder servir els llesques de pa de qualitat dur i torrat).
— Sal i oli d’oliva
 |
 |
Elaboració:
 |
Agafeu una llesca de paximadi (vegeu-ne un en la foto de més amunt) i humitegeu-la amb aigua. Poseu-la al fons d’un plat i afegiu per damunt la tomata tallada a dauets, la ceba tallucada (opcions), el formatge, l’orenga o el moraduix, les tàperes i les olives negres. Saleu-ho i amaniu-ho amb bona cosa d’oli d’oliva.

Kαλή όρεξη!


COMPARTEIX-HO:

10 comentaris

Gemma ha dit...

Xavier, cuida't molt! que ja veig que ho fas, amb quina amanida!!!!
Una forta abraçada, guapíssim!

Gemma ha dit...

Caram, últimament estàs molt inspirat amb la cuina grega, oi?
De la nostra estada a Kalymnos em va sorprendre molt que posessin tant pa a dins les amanides... però la veritat és que hi queda boníssim, oi? ;)

Judith ha dit...

ostres! espero que et recuperis aviat!!! ah! i aprofita la inspiració grega!!!!! petonets

starbase ha dit...

Una proposta ben mediterrània. Amb la calor que estic passant ara mateix es que m'entre perfecte per la retina :O

Seran les darreres tomates o no, perque es que això del temps ja no és normal!! :D

Millora't del tendó :)

Cristina ha dit...

Aquestes són les amanides que m´agraden a mi...per sucar-hi pa. Els grecs tenen la ma trencada!.

elsfogonsdelabordeta ha dit...

Cuida't molt maco, encara que amb aquesta amanideta segur que ja ho fas, quina bona pinta!!
Petons
Sandra

Teresa ha dit...

Aquesta boníssima amannida segur que et dona forces per a vèncer aquest maleït tendó! Que et milloris!

aprendizdepanadera ha dit...

xavier no trob el teu email, si m'escrius te puc enviar info dun sopar de blocaires que feim el 21.10, salutacions margalida

Irma ha dit...

Doncs ha de quedar tremendo amb el pa sucadet amb la tomata i l'oli. Espero que estiguis millor!

capisi ha dit...

Que deliciaaa, un beso.

© Rossejat | Tots els drets reservats.