dilluns, 6 de juny de 2011

Ruta pels forns del Maestrat

El Maestrat es situa a la part septentrional del País Valencià. És un indret màgic on pots trobar l’essència de les tradicions, de la natura i de la cuina de la nostra terra. És per això que, quan Teresa em convidà a passar un cap de setmana a sa casa de Vinaròs, no li poguí pas negar la invitació.


Ella, que em coneix bé, ja em preparà una ruta pels forns de la contornada i, per si ens passàvem massa empeçolant-nos coques, una excursió per la famosa serra d’Irta vora la costa que transcorre prop de Peníscola.

La primera parada fou al forn vinarossenc de Ca Farga —més avall us he posat les adreces. Allà poguérem tastar diverses coques salades que podeu fer a casa vostra si llegiu aquest llibre. Encara que el que més ens agradà van ser els pastissets (d’ametla, carabassa, xocolata...) que es posaren dins una safateta.

La segona parada va ser també a Vinaròs, a Ca Massita, on amablement ens atengué Helena Guimerà (vegeu-la en aquest vídeo). Ens enduguérem de tot: farinada de repassos, farinada de bledes, farinada d’abadejo, un pa antic exceŀlent i uns pastissets de moniato. Em quedí tan encantat amb el forn (pecat que ja no arribàrem a temps de veure una exposició interessantíssima dels pans de la guerra i la postguerra!) que els demaní que, per favor, volia fer unes pràctiques de forner amb ells. Espere que escolten les meues pregàries!


La tercera parada i la més emocionant de totes va ser a la vila de Cervera. Allà ens esperaven els germans que regenten el Forn Artiga, obert del 1937 ençà (vegeu-ne ací un àlbum de fotos). Ella, despatxava i ell enfornava els pans. Josep Joaquim tingué l’amabilitat d’ensenyar-nos el forn de llenya i explicar-nos detalladament com feia el pa i el sacrifici que calia fer per a obtenir un gran pa de qualitat i poder competir amb els pans de benzineria a mig euro! 


Josep Joaquim, o Pep Ximo, com li diuen per allà, no s’estalvià mots ni explicacions. Ens mostrà les bondats d’un forn de llenya i ens explicà els avantatges que aquest li proporcionava al pa. D’allí eixírem volant enmig de la flaire duna coca d’oli i sal gustosíssima, i uns prims dolcets esplèndids...

Després d’unes excursions bellíssimes per la serra d’Irta, per la vila de Cervera i per Peníscola, tornàrem a Vinaròs. Allà, i amb la vista posada en l’horitzó blau que veia del puig de la Misericòrdia estant, prenguí comiat d’aquesta ruta dels sentits.

Abans de partir, però, tastàrem el fabulós cóc de poma de la pastisseria Pastís. No comment.

Au, que el Masestrat us espera! 


Ca Farga
Carrer de Sant Cristòfol, 11
Vinaròs

Ca Massita
Plaça dels Tres Reis, 3
Vinaròs

Forn Artiga
Carrer Nou, 1
Cervera

Pastís
Avinguda de la Llibertat, 5
Vinaròs


COMPARTEIX-HO:

5 comentaris

El Pa dels Ferrer ha dit...

Molt interessant la teva ruta pels forns del Maestrat. Queda apuntat i desat per quan visitem la zona.
Una forta abraçada.

Teresa ha dit...

Una bona ruta!! Quan anem o passem pels pobles sempre paro i busco el forn1 m'encanten, i les coques i el pa!!

Anònim ha dit...

Ostres, us heu posat les botes!!!! Quina enveja!

Gemma ha dit...

Aquest turisme és el que m'agrada a mi!!!!
Ca massita ja el coneixem tots, són una família fantàstica molt acollidora.
Els dolços d'aquesta terra són boníssims, segur que el cóc de poma era una autèntica delícia ;)

josep ha dit...

Una ruta saborosa i llaminera!

© Tasta'l d'ací | Tots els drets reservats.