dijous, 13 de gener de 2011

Coquetes amb arrop

Sense a penes adonar-me que hem passat ja a l’11 d’aquest miŀlenni, us vull desitjar que tingueu un molt bon any. He pensat que, per a començar-lo amb força, us regalaria la recepta de les típiques coquetes amb arrop que es fan per les comarques valencianes i, en especial, a la meua vila: Torrent.


Aquestes coquetes (diminutiu de coca) són fetes amb arrop. Per als qui no ho sapieu, l’arrop és una mena de xarop que es fa a partir de la reducció del most de raïm. Si el voleu tastar i no el podeu comprar prop, ací en venen en línia. L’arrop és un líquid espès, força dolç, amb una textura carameŀlitzada i molt fosc.

Les coquetes amb arrop, tradicionals sobretot a Nadal, actualment es venen tot l’any en els forns tradicionals de Torrent: el del carrer de Santa Anna, el de la Foieta, el de la plaça del Dominical i el desaparegut —ja fa anys— mític forn de Corason. Tot i que en venen, a ma casa ens hem estimat més fer-les puix que posem la quantitat d’arrop que cal a les coquetes (quantitat que de vegades minva en excés a les coquetes de forn) cosa que fa que ens isquen més humides i gustoses.

Si voleu més informació sobre la confecció de l’arrop, interessantíssima i complexa, podeu demanar-me el que siga.

La recepta de les coquetes és ben senzilla. La podeu tenir enllestida en 10 minutets. Vet-la ací:


Ingredients:

— 2 gotets d’oli
— Mig gotet de vi de moscatell
— 1 gotet d’anís dolç
— 1 gotet d’arrop
— Sucre (el negre hi adiu molt)
— Ratlladura de corfa de llima 
— La farina que es bega 
— Opcionalment, podeu posar un sobre de llevat químic


Elaboració:

Primerament, poseu en un bol el sucre, la ratlladura de llima i mescleu-ho amb tots els líquids (oli, moscatell, anís i arrop). Després incorporeu a poc a poc la farina fins que obtingueu una pasta que no se us apegue a les mans però que tampoc siga eixuta.

Feu-ne boles i aplaneu-les (mireu la foto). Just abans de ficar-les al forn, poseu-los una mica de sucre blanc per damunt. Enforneu-les a 180 ºC devers sis o set minuts.

Tingueu en compte que les coquetes, es fan més dures en refredar-se. Per tant, tracteu-les bé en traure-les del forn calentetes.


Bon profit i bon any per a tothom!


[Fotos de Julià Company i Josep-Enric Catatayud]
l
COMPARTEIX-HO:

11 comentaris

Gemma ha dit...

Xavier, hoooooooooooooola!
Un mes sense les teves receptes!!! Això ja és massa temps!
Espero que les vacances de Nadal hagin anat molt bé. Mira, aquestes galetes em venen al pèl per fer un mos per esperar el dinar. Tenen molt bona pinta.
Espero que segueixis aquí per continuar il·lustrant-nos la vida.
Una forta abraçada, guapíssim!

josep ha dit...

Unes croquetes delicioses per després de les vacances.
Una abraçada i que tinguis molt bon any 2011.

Gemma ha dit...

Amb el cafè de mitja tarda han d'anar molt bé. I m'imagino que gràcies a l'arrop, deuen tenir un gust ben peculiar... Serà qüestió de provar-les ;)

Anniki ha dit...

Hola!!! he trobat el teu blog a través d'un altre bloc i em quedo seguint-te doncs m'ha agradat molt!

Una coca molt original i ademès, individuals que així ningú te'n pren jejejje Han d'estar molt bones!! :)

Em quedo donant una volta per aquí!Si tu tb et vols passar pel meu bloc i si t'agrada, seguir-me, moltes gràcies!

Un petó!!!

elsfogonsdelabordeta ha dit...

Hoooooooooooome Xavier!! Què tal? Bon any!!
Aquestes coquetes me les enduc jo per berenar demà, ok? Tenen una pinta bestial!
Una abraçada,
Sandra

starbase ha dit...

L'arrop és un producte interessant. A Extremadura fan un 'arrope melaza' que és també una reducció pero en aquest cas basat en carbassa. Es molt similar, caramelitzat, dolç i alhora amb un punt amarg del caramelitzat.

Unes coquetes molt bones :)

Maribel ha dit...

Bon dia i bon any, Xavier!!
Aquestes coquetes pareixen mel!
I m'encanta el nom d'aquest forn que menciones: "el forn de Corason".
Una abraçada i molts d'anys també a tu.

Visc a la Cuina ha dit...

Havia sentit a parlar de les coquetes d'arrop però no les havia vist mai, han de ser una passada de bones, a veure si m'animo a fer-les a casa, tinc ganes de provar-les!

mercè ha dit...

FELIÇ 2011 MACO!,em fa contenta veure el teu blog en actiu!, no saps com em cruspiria de gust aquestes coquetes... això de l'arrop ha de ser ben bo de tastar. Una abraçada!

Anònim ha dit...

Hola! Felicitats pel teu blog!! Fantàstica recepta de coquetes d'arrop, però l'enllaç d'on comprar l'arrop de most no funciona.. Tens l'adreça de la pàgina?
Moltes gràcies,
Marta

Xavier ha dit...

Bon dia, Marta!
Gràcies del comentari!

En aquesta empresa vénen arrop. Potser si et poses en contacte amb ells te'l poden enviar. Sé que abans tenien botiga en línia.

Aquest és l'enllaç del contacte: http://www.paiarrop.com/en/contacte?s=c

© Rossejat | Tots els drets reservats.