dilluns, 6 de desembre de 2010

Pa de carabassa

Un altre dels fruits que ens regala la primavera d’hivern són les carabasses. Al País Valencià, de fet, hi ha un costum en aquestes dates que desconeixen en uns altres llocs. Es tracta de torrar carabasses (també codonys i pomes) al forn i menjar-se-les a les postres o de berenar amb una miqueta de sucre o, si la carabassa és bona, sense sucre ni res. Us recomane que ho tasteu. També són força recomables els codonys torrats. Que bons, mare!


Aquest pa que he fet té la molla de color més groguenca, una molla molt flexible, un gust molt agradable i una crosta molt cruixent també tirant al roig (que no pas al vermell!).  Vaja, que és pa força mengívol! Voleu provar de fer-lo?

Vet ací la recepta!


Ingredients:

— 1 kg de farina de força de forment (jo n’hi he posat de blanca)
— Una cullerada grossa de mel
Llevat natural (210 g per cada kg de farina). Com en podeu fer?
— Dues culleradetes de sal
— 500 g de carabassa bollida triturada.
— Aigua (aprofitarem l’aigua en què ha bollit la carabassa)
— Opcionalment, hi ha podeu accelerar la fermentació amb 4 g de llevat de forner


Elaboració:

Barregeu tots els ingredients. Pasteu-los fins que la textura no serà gens rugosa sinó, més tost fina. Deixeu que la pasta tove devers una hora o hora i mitja.

En haver tovat, fenyeu-la per a fer-li la forma que voldreu. En haver-la fenyuda, poseu-la dins un recipient ben tapada perquè no s’asseque.

Teniu dues opcions. La primera, deixar que la pasta fermente a temperatura ambient,  amb la qual cosa trigarà de tres a cinc hores a estar totalment crescuda per a ficar-la dins el forn (teniu en compte que com la temperatura serà més baixa, més li costarà). L’altra opció és deixar-la també ben tapadeta a la nevera durant tota la nit, l’endemà traieu-la’n i, en ser temperada, introduïu-la al forn. Si us calen més indicacions sobre la cocció del pa al forn, podeu consultar aquesta entrada.

El fareu?  Bon profit, doncs!

l
COMPARTEIX-HO:

9 comentaris

mercè ha dit...

Aquests panets que fas li animen a un el dia... amb la carbassa té un coloret preciós.Ja trigaves a aparèixer!, estic contenta de veure't per aquí,una abraçada Xavier!

elsfogonsdelabordeta ha dit...

Mare meva, quin bé de Déu de pa! Té una pinta fantàstica... i amb el que ens agrada la carbassa!! De 10!
Una abraçada!

starbase ha dit...

Una recepta molt interessant. Mai es tenen prou receptes de pa i no sóc conscient de tenir-ne cap amb carbassa :)

Mai ha dit...

Estic desitjant fer-lo, de fet tinc una carbassa que pot alimentar a una colla de traginers i en quan la comenci donarà molt de si.
Això de fer-la al forn ho conec, potser és perquè l´àvia era de la Ribera de l´Ebre i n´és costum, però t´he de dir que a mi d´aquesta manera no m´agrada gaire , en canvi en cremes, dolços pastissos i demés m´encanta .
Queda apuntat per probar-lo i ja et diré com a anat.
una abraçada

mesilda ha dit...

Bona nit Xavier
Senzillament deliciós!
M'encanten estos pans.
Té un color preciós,i el sabor...
...me'l puc imaginar...
Besets

Mercè ha dit...

Ostres, Xavier... no he provat mai el pa de carbassa!!
Imagino que la fermentació a la nevera també deu ajudar a desenvolupar més les aromes, no?
Petons!

La cuina vermella ha dit...

Estimat Xavier, fa dos anys quan ens vam presentar als premis blocs i no ens el van donar, per celebrar-ho vam cuinar un pa de carabassa i t'asseguro que ens van caure les llàgrimes de felicitat.
Avui veient el teu, ens han tornat unes ganes boges de tornar a viure la mateixa sensació de felicitat. Gràcies

Gemma ha dit...

Ja saps que sóc fan de les receptes am bcarbassa, així que aquest pa segur que m'encantaria! T'ha quedat super esponjós i un pèl dolç, tipus brioche... dels meus preferits per esmorzar!

Teresa ha dit...

Quina pinta té aquest pa!!! tinc carbassa del poble... igual m'animo i el faig! ha d'estar boníssim!

© Rossejat | Tots els drets reservats.