dimecres, 20 d’octubre de 2010

Bunyols de les Verges

El 21 d’octubre és el dia de Santa Úrsula i la vespra es celebra la revetla de les Verges, principalment a Mallorca. Una festa en què un dels protagonistes principals són els bunyols (de creïlla, moniato o d’ambdós tubercles).


És la primera volta que feia bunyols i temia que quedaren com un nyap —vaja! com un bunyol!— però, amb la inestimable ajuda de la meua coŀlega Anna, la cosa no ha anat tan malament i ens han eixit uns bunyols d’allò més bons. Els voleu tastar?

Es coneix que la invocació a aquesta verge, Santa Úrsula, es va propagar a tot Europa arran de la troballa, l’any 1106, de les relíquies d’onze verges que foren martiritzades quan tornaven d’un pelegrinatge a Roma.

No obstant això, i per ventura per magnificar la tragèdia dels fets o per alguna altra raó que la llegenda i la tradició s’han encarregat de justificar, aquesta quantitat passà a la xifra d’11.000 verges. Quasi res porta el diari! —que diuen a la meua vila. L’opinió més generalitzada hui és que la llegenda no té res de real.

La tradició popular ha convertit la revetla, dia 20 d’octubre en una festa en què les xiques fadrines, per a agrair la serenata que els dediquen els jovençans, els conviden a entrar dins sa casa, mengen bunyols i beuen vi de moscatell.

Ara, la tradició ha tingut certs canvis: el jovent pot obsequiar amb un clavell la persona estimada  —en compte de fer la serenata— i, adaptada als temps que corren,  la tradició no entén de tendències sexuals.

Rellegint el Diccionari català-valencià-balear trobem les diverses variants d’aquesta festa. Fins i tot informa que al poble de Pineda (del Maresme, supose) es celebra la tradició de les Verges. Hi ha ningú que en sàpia res, d’això? Us agrairia qualsevol nota. Vegeu què en diu:

La festa de les Verges (en commemoració de les onze mil verges de Colònia) se celebra el 21 d’octubre. A Pineda, les noietes del poble passen en colles per les cases portant un plat o cistell i demanen: «Hi ha res per a les Verges?» A Manacor, les aŀlotes van a visitar les cases amigues, on els donen penjolls, magranes i codonys, i elles solen anar adornades amb un floc semblant a una faixa de general. A la ciutat de Mallorca és costum que els fadrins facin serenades a les aŀlotes; a Llucmajor també hi ha aquest costum, i els sonadors demanen als propietaris de caça que els deixin caçar en les seves terres, i del que cacen fan un sopar quan han acabat les musicades de la vetllada. Hi ha cançons aŀlusives a aquesta festa: «Per les Verges te vaig fer | musica de sis tocades; | sis pessetes m’ha costades, | i si ets verge, no ho sé» (Mall.).

Curiosament, no diu res dels bunyols! Bé, i ara deixe açò i us explique com fer-los:


Ingredients:

— 250 g de moniato (o de creïlla o d’ambdós tubercles)
— 150 g de farina fluixa
— 1 ou
— 15 g de llevat de forner
— 15 g d’aigua o de llet
— Oli de gira-sol (per a fregir)
— Sucre i canyella (per a posar-hi damunt) o mel


Elaboració:

Bolliu o torreu els tubercles i feu-ne una pasta. Barregeu-ho amb la resta d’ingredients (dissoleu el llevat amb l’aigua o la llet).

Deixeu-ho reposar una hora i mitja. Calfeu l’oli. Amb paciència però sense pensar-vos-ho, llanceu els bunyols a l’oli roent coŀlocant el dit gros enmig de la pasta a fi de fer el forat. Amb una mà controleu la pasta i amb l’altra, banyada amb aigua (cada vegada que feu un bunyol), feu els forats.

Podeu espolsar sucre i canyella per damunt. També podeu menjar-vos-els amb mel!

l
COMPARTEIX-HO:

14 comentaris

Visc a la Cuina ha dit...

Quina tradició més bonica! I aquests bunyols ja els voldria tastar jo en aquest mateix instant, sort que no els tinc a mà!

starbase ha dit...

Quins bunyols tan fantàstics, m'agraden molt aquests dolços que capturen el buit per a ser devorat.
Ara, que dedicar una festa a les verges... em sona massa antic :D

La cuina vermella ha dit...

visca Santa Úrsula, visca els bunyols, les creïlles i moniatos, i per descomptat: VISCA EN XAVIER DE ROSSEJAT! ^^

Anna ha dit...

Sí que són bons, jo que els he pogut tastar... mmmm... VISCA!!!

mercè ha dit...

Bonica tradició!,i preciosos bunyols!, si el primer cop ja et surten així... com els faràs a la propera?...Una abraçada Xavi!

Gemma ha dit...

Ningú diria que són els teus primers bunyols, t'han quedat genials! Arrebossats amb sucre i canyella deuen quedar dolços i molt gustosos.
A València els fan molt semblants però amb carbassa, oi? També els fan amb el forat al mig ;)

Sonia - L'Exquisit ha dit...

Jo no coneixia aquests bunyols, pero t'han quedat de luxe...i dius q son els primers??

Petons,

elsfogonsdelabordeta ha dit...

Els volem provar!!! Cap a Barcelona en pots enviar uns quants? :P

Quines bones noves?! Ens tens expectants!! :D

PD: ens agrada que t'agradi la nova capçalera, l'hem fet amb molta ilusió!

Maribel ha dit...

Xavieeeerr!!
Quins bunyols!! T'han sortit ben "embunyolats" i tenen forat i tot!. Jo demà si tenc temps en faré i si no vaig errada és una recepta molt semblant pq. també duen moniato (jo les conec més de patata) També serà la meva primera vegada i esper que me surtin tan "guapos" com a tu.

Mai ha dit...

Els bunyols els conec ben be, i m´agradeeeeennnn , ai si m´agraden! de la festa doncs no en sabia res de res i me l´estic empollant per explicar-la a tort i dret , però tinc una pregunta, i diguem rebuscada si vols , de peregrinatge a roma? verges? ai Xavier qeu a Roma hi feien una Rave i ves a saber......ara van a Eivissa.
Una abraçada

Mai ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Ana ha dit...

Xavier he tingut que nar a mirar que era creïlla, encara que ja donaves pistes. Sempre aprenc paraules noves amb tu.
T'han quedat molt bé els bunyolets!
petons.

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Quin tip de records em porten els teus bunyols i la teva entrada, de quan estudiava a Palma i feiem festa de verges :D m´ha agradat molt poder-ho reviure de nou!! una abraçada

guspires que viatgen amb el vent (Gemma) ha dit...

Ostres Xavier, quins bunyols més ben fets!!!! Llàstima que no m'hi arriba la mà. Jo tampoc n'he fet mai però al ritme que vaig ja començo a descartar bastantes coses pendents.
Felicitats i a reveure.

© Rossejat | Tots els drets reservats.