dilluns, 16 d’agost de 2010

Bajoqueta envinagrada

Una bajoca és una clovella llarguera que conté els grans o bessons de les plantes lleguminoses. En la meua comarca (l’Horta de València) i d’altres dels Països Catalans, diem bajoques —o bajoquetes— del fruit immadur de la planta Phaseolus vulgaris, verdura que en altres indrets anomenen mongeta.


Per a fer aquesta recepta, que m’ha donat la meua àvia materna, cal emprar la bajoqueta més prima, no pas la de ferradura (també anomenada perona). És una recepta força refrescant que podeu combinar amb tomata tallada a rondanxes i una mica de ceba. O, simplement, menjar-vos-la tota sola amb un raig d’oli d’oliva per damunt.

Apunteu!


Ingredients:

— Un grapat de bajoca fina
— Dos grills d’all
— Un grapat de llavors de comí
— Dues branquetes mitjanceres de fenoll (fresc)
— Vinagre de vi
— Sal
— Aigua



Elaboració:

Poseu en una olla aigua, uns bocins de les branquetes de fenoll i la bajoca. Feu-ho bollir fins que la bajoqueta serà al dente. Deixeu-ho refredar.

Feu una picada dins un morter amb l’all, el comí i la sal. Una vegada freda l’aigua, vesseu el contingut a una carmanyola o un pot hermètic. Podeu retirar les branques de fenoll bollides i posar-ne unes quantes de fresques. Aboqueu-hi la picada i deixeu-ho reposar a la nevera almenys 24 hores.

Una vegada ha transcorregut aqueix temps, ja les podeu consumir! 
Bon profit!
l
l
COMPARTEIX-HO:

12 comentaris

La cuina vermella ha dit...

Bon dia Xavier!! Quina meravella de recepta que ens pressentes, i a sobre de la teva àvia materna (segur que és un tresor familiar). La manera de menjar-la amb amanida ens agrada molt! Un petó enorme, amic!

Sonia - L'Exquisit ha dit...

Si trovo per aqui mongeta petita, m'animaré a preparar-ho, ha d'estar molt bo!

Una abraçada,

starbase ha dit...

La meva mare ho acaba de veure i li ha encantat!! És molt fan de les amanides i ara vol que li prepari una similar hahaha.

Has triomfat a les extremadures Xavier :D

Visc a la Cuina ha dit...

Provaré de fer-ho a casa, ens agradarà segur!!!

mercè ha dit...

Les receptes de les àvies sempre són bones, SEMPRE!. A mi també m'agrada molt en amanida la mongeta tendra.Uns besets Xavier!

Mai ha dit...

Doncs jo també els dic bajoques i l´amanida m´encanta , tot i que com jo sóc molt fashion li´n dic la niçoise jajaajaja, broma a part és una amanida deliciosa i amb bons productes de l´horta encara mes.
una abraçada

Maribel ha dit...

Ara és el moment de les conserves. Aquí al poble tothom empota les tomàtigues i jo he fet envinagrat de remolatxa. Això de les mongetes no ho havia vist mai i me sembla molt bona idea per aprofitar ara quan van barates i no pagar-les a preu d'or quan són fora de temporada. Com es veu que d'aquestes coses les padrines en saben un munt!!
Una abraçada,

elsfogonsdelabordeta ha dit...

Un autèntic luxe aquestes bajoques!! A casa som un de Reus (que sempre les ha anomenat bajoques) i una de Barcelona (aquí en diem mongetes), però a tot arreu són igual de bones!

Ens l'apuntem!

Som nous en aquest món dels blocs, esperem la teva visita! enhorabona!

xisca ha dit...

Hola Xavier,

Perdona el retard en contestar-te, però és que aquest estiu anam a correcuita , entre feina i festes...és un mai parar , i a més he estat fora càmara de retratar i clar no és que no hagi cuinat però no ho he pogut retratar i per tant no ho he pogut posar, d'aquí l'abandonament temporal del meu bloc , però avui m'ha arribada així idò , aviat tornaré a estar en actiu.

Moltes gràcies per la informació , resulta que l'al·lot que tu dius fa molts anys que és usuari de la biblioteca així idò , ja parlaré amb ell.

Una besada

Fem un mos ha dit...

Una bona manera de fer la mongeta tendra com en diem per aquí, queda anotada dons la provaré las receptes de las àvies acostumen a ser molt i molt bones
Una abraçada

Gemma ha dit...

No he fet mai mongeta tendra en vinagre, però ha de quedar delciiosa per l'amanida... i el toc de fonoll, realment sensacional!

Teresa ha dit...

Aquestes són les receptes que no es poden perdre!!! No n'he menjat mai de mongetes envinagrades, però han d'estar molt bones! felicitats, i aprofita que l'àvia et vagi dient receptes!
petó

© Rossejat | Tots els drets reservats.