dijous, 24 de juny de 2010

La cuina del Pirineu català | Galetes cerdanes

Després del viatge fugaç a Barcelona, davallí cap a València uns quants dies, i m’estiguí a ca mos pares. Aprofitant que hi eren els meus germanets, vam fer unes galetes boníssimes típiques de la Cerdanya i que podeu trobar al llibre La cuina del Pirineu català.


A més, també, ja que ens hi posàvem, vam fer unes galetes de civada que també isqueren la mar de bones. La recepta la poguí aconseguir al blog gallec de na Maria José (Un cachiño doce), una delícia de blog!

En la foto podeu veure en primera línia les galetes cerdanes i en segona filera les de civada. Us les recomane totes dues!
Vet ací la recepta!


Ingredients:

— 125 g de farina de blat
— 60 g de mantega
— 60 g de sucre
— 1 culleradeta de sal fina
— 1 ou
— 2 cullerades soperes de batafaluga (mitja hora remulla)


Elaboració:

Ajunteu tots els ingredients, havent escorregut la batafaluga. Feu una pilota amb la pasta i deixau-la reposar en fresc (embolicada en un drap) mitja hora.

Estireu la pasta fins que tindrà un gruix de 3 o 4 mm. Talleu-la amb un motle i poseu-les a la safata del forn. Enforneu-les fins que seran daurades.

Variants: Afegiu-hi nous, avellanes, panses o ratlladura de llima.




          TÍTOL: La cuina del Pirineu català 
          AUTOR: Jaume Fàbrega i Eliana Thibaut i Comalada
          EDITORIAL: Cossetània
          TIPUS DE CUINA: Tradicional / Local
            


A qualsevol afeccionat o simplement amant de la cuina, sobretot de la cuina tradicional, li encanta descobrir petits tresors locals o comarcals que, per embulls de la història, només han restat segle rere segle en la cuina casolana més íntima. Amb un plat, un quemenjar desconegut –o una mica diferent– o alguna preparació més recercada n’hi ha prou per a creure’ns un aventurer de la cuina catalana, emocionat per la descoberta.

El llibre que ens presenten Jaume Fàbrega i Eliana Thibaut Comalada és, en certa mesura, una trajecte per la cuina nord-catalana. De l’Alt Empordà, la Garrotxa, el Ripollès, la Cerdanya —imatge, segons els autors, més fidel de la cuina catalana—, al Rosselló, el Capcir i la Fenolleda. Una repassada culinària del Pirineu a la costa de la mà de dos mestres majúsculs de la cuina catalana.

Una tasca valuosíssima en la recuperació de la cuina catalana del nord cal destacar d’Eliana Thibaut, la qual ha salvat força plats tradicionals de l’oblit o de la cuina casolana més íntima. Gràcies a això, aquests plats han tornat a ésser presents en fondes i restaurants on, temps ençà, van ser substituïdes per la pretesa bondat d’una cuina francesa embetumada de mantega, en contraposició del nostre oli d’oliva i sagí, també conegut com a llard o saïm.

El llibre, editat dins la coŀlecció «El Rebost» de Cossetània, disposa d’una norantena de receptes, les quals repassen tots els registres culinaris. Una mostra d’aquests són la sopa de grassillons, l’amanida rossellonesa, la bullinada de peix, el freginat de Baixàs, l’arròs amb bacallà i bròquil o, ja dins el dolç, les bunyetes nord-catalanes. Una remarca especial mereix l’apartat dels ous, els caragols, els bolets i les granotes; aquest darrer producte, típic de la Cerdanya.

No parlem pas d’una zona isolada, ans al contrari, és el bressol de la nostra llengua i cultura, a banda d’un recorregut literari obligat. Emperò sense els homes i les dones, la geografia perd seny i és la conjunció de pagesos i pescadors, a banda dels grans restauradors actuals, els qui han configurat de temps ençà una cuina amb personalitat pròpia que ens sorprèn, emperò en la qual, alhora, ens sentim reconeguts.

[Publicat a la revista cultural DeBat a Bat el 21 de maig de 2010]
+ articles de DeBat a Bat
l 
COMPARTEIX-HO:

15 comentaris

Maduixa ha dit...

Xavier, avui aquestes galetes m'han enamorat, però el teu comentari i recomanació encara més :-)

Deixant de banda que hi tinc familia a la Cerdanya, tant la baixa com a la alta, i que aquesta cuina em porta records especials, tot el que sigui recuperar o donar a conèixer de la nostre cuina i cultura es, per a mi, admirable.

En Jaume Fàbrega fa una feina impagable, normalment segueixo els seus blocs i articles, i entenc que l'home te feina i a vegades escriu els articles una mica per sobre, però tot i així ens dona sempre la suficient informació per començar una línia investigadora d'allò que m'interessa, jo en soc una fan :-)

De l'Eliana no puc dir res més que m'inspira una admiració profunda, Conec de referències el seu treball, però el que més m'impressiona és aquesta campanya que te engegada a França per donar el seu lloc a la cuina catalana. Vaig llegir no fa pas massa que fins i tot, i gràcies a la seva feina, ha donat una difusió tant gran a les nostres coques que diuen que no hi ha recepció a tot França on no hi siguin presents, i això que parlem del país de la rebosteria per excel·lència. Per posar un petit exemple.

T'agraeixo aquesta recomanació, junt amb Josep Lladonosa, trobo que son dels escriptors gastronòmics més importants del nostre país.

un petó ben fort, Xavier. :-)

Margarida ha dit...

A casa que ens agraden tant les galetes, provaré de fer aquestes de la Cerdanya. Tu què hi has posat? Panses?
Com en gaudeixen els teus germanets! Per cert, maquíssims!
Tinc un llibre de coques de l'Eliana Thibaut, i em sempre memorable la seva tasca en donar a conéixer la nostra rebosteria.
Una abraçada

mercè ha dit...

Has fet una entrada interessantíssima, per l'escrit, per la recepta...Però el que és preciós és la imatge dels teus germans! És una fotografía que ho diu TOT!Gràcies per compartir totes aquestes vivències i receptes.A reveure maco!

Caldebarcos ha dit...

Estupendas, te han quedado genial, me alegra que te hayan gustado, las otras tienen una pinta de vicio.
Biquiños

starbase ha dit...

Unes galetes molt atractives, visca la cuina pirenaica!

El llibre es veu molt interessant, estarè amatent per si el tenen a la biblioteca per agafar-lo :)

PILAR ha dit...

He conegut aquest blog per el de la Mesilda i despres de donar una volta per aquí m´he quedat prendada de tot. Unes delicioses galetes d´una cuina excepcional com es la pirenaica.
Fins aviat!

ELS PEIXOS ha dit...

Hola Xavier!!!
veig que a tu les cuines ..totes , totes s´et donen molt bé.....
Felicitats!!!!

josep ha dit...

Unes galetes extraordinaries i una recomanació la del llibre "la cuina del Pirineu català" interessantíssima. Gràcies i una abraçada

xisca ha dit...

Hola Xavier, he estat de vacances i arribo una mica tard però , et vull donar l'enhorabona pel premi i per aquestes galletes , a ca nostra les pensam fer.

Noltos també som seguidors dels llibres d'en Jaume Fàbrega i de n'Elena , ens agrada espigolar per la cuina de la resta dels Països Catalans , m'ha agradat molt el teu article .

Una abraçada

Gemma ha dit...

Entre Mallorca, València, la Cerdanya i Galícia, has fet un post ben geogràfic, je je je...
Per la cara dels xiquets de la foto, segur que no en va sobrar ni una ;)

Dolorss ha dit...

Les galetes assignatura meva pendent. Faré cas de les teves recomanacions i a veure quines agraden mes.

Petons

Maribel ha dit...

Què interessant l'article!
I a les galetes, què més li has posat? Unes gotes d'elixir de la felicitat? Ho dic per l'expressió dels teus germans. No hi ha cap dubte que deuen ser boníssimes. D'aquí se sent l'oloreta.
Salut!

SUSANNA ha dit...

HOLA XAVIER ,GUAPO TU

QUINES GALETES MÉS AUTENTIQUES,...ANOTO LA TEVA RECEPTA AMB TOT EL MEU CARINYO

MIL PETONETS SUSANNA

Maduixa ha dit...

Xavier, et deixo l'enllaç al vídeo de presentació del llibre "La cuina de la Cerdanya". L'acaba de publicar en Fàbrega a un dels seus blocs i he pensat en portar-te'l. :-)

un petó

http://www.youtube.com/watch?v=hiY_alBZOEw&feature=player_embedded

Dolça ha dit...

Jo que sóc una mica cerdana d'adopció, per allò de la segona residència, m'apunto la ressenya d'aquest llibre per fullejar-lo com abans millor!
PTNTS
Dolça

© Rossejat | Tots els drets reservats.