divendres, 16 d’abril de 2010

Crespells [o cuina dolça mallorquina de Pasqua (2)]

Per motius que desconec, pengí ahir la recepta dels crespells mallorquins al blog emperò no es podia visualitzar. Hui la torne a repenjar per a qui li interesse.


Com deia en el missatge anterior, la Pasqua ja és passada però, com estava de vacances, no poguí penjar aquesta recepta de crespells que es fan bàsicament amb la mateixa pasta que els robiols del meu missatge precedent.

Què canvia? Doncs que haurem de fer la pasta una micona més gruixada amb l’aprimador —i no tan finiua com en els robiols. I per a fer-los més gustosos i una mica diferents hi ha qui lleva de la recepta dels robiols mig got de suc de taronja i el posa de vi de moscatell. També n’hi ha qui afegeix corfa ratllada de llima o taronja i/o posa una mica de rent químic. Jo us aconselle tots aquests canvis puix els crespells seran molt més bons!



Els crespells mallorquins són una mena de galetes cruixents que es fan per Pasqua, encara que a hores d’ara les podem trobar tot l’any als forns i a les pastisseries de l’illa. Les formes més habituals d’aquestes galetes són en forma de cor o de rotle amb puntes ondulades. Emperò, sens dubte, la forma més famosa és la d’estel de David. I és que la Pasqua, pensem-hi, és una festa d’origen jueu —i aquesta no és l’única marca hebraica que Mallorca conserva en la seua gastronomia i història... Però bé, cada cosa a son temps i per Nadal, neules! Més endavant en revelarem  d’altres.

Ara sí, que vaja de gust!

l
COMPARTEIX-HO:

13 comentaris

Gemma ha dit...

Han de quedar com unes pastes de te, oi?
Precisament durant la Setmana Santa a Eivissa, vaig veure el programa de cuina de la Paquita Tomàs que van aprofitar el mateix dia per fer els robiols i els crespells, ben bé com tu has dit amb la mateixa recepta ;)
Uns els van farcir i els altres els van deixar més gruixuts en forma de galetes.
A tu t'han quedat genials!

Xavier ha dit...

Sí, Gemma, els qui són farcits són típics de Menorca. Els mallorquins són ben bé com tu has dit: unes pastetes de te.

Besets!

La cuina vermella ha dit...

Hola amic!!! com anem? Ja veiem que molt bé amb totes aquestes receptes bones que ens facilites i ens regales.
Que bé, que aquesta meravella de pastes no es facin només per Pasqua, oi? El teu bloc ens agrada molt!
Un plaer visitar-te i seguir-te.

mercè ha dit...

Quines pastetes...jo que sóc mig addicte als tallats els acompanyaria ben de gust amb aquests crespells.A reveure!mercè-DC

xisca ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
xisca ha dit...

Hola Xavier,

Fan molt bona pinta aquests crespells . Sabies que al meu poble no li deim crespells a aquestes pastes li deim a un altre tipus de pasta que feim , aquestes per a noltros són estrelletes i al poble del costat en diuen Risses. Està bé que hi hagi diversitat de nom , eh?? però totes són bones.

Una abraçada

ELS PEIXOS ha dit...

Hola Xavier!!!
Veig que ens tornes a fer una altre recepta Mallorquina....
Ara tu i la Xisca podreu parlar de moltes coses...

Maria ha dit...

M'agrada aquesta recepta tan autoctona i té molt bon aspecte!!
Semblen pastetes de té, no??
Petonets

fem un mos ha dit...

Ara mica en mica ja tindrem moltes receptes mallorquines les teves i las de la Xisca, dons m’agraden molt les receptes d’altres punts de les Illes ó de Catalunya.
Una abraçada

Mercè ha dit...

Xavier, doncs gràcies per descobrir-me aquestes receptes tradicionals i desconegudes per mi!! I això vol dir que queden anotades per a l'any vinent. ;) I aprofitaré per fer com tu, rubiols i crespells. Que totes dues han de ser ben bones!! I aquests crespells teus, t'han quedat divins!!
Petons!

Marta ha dit...

Me encantan estas galletas mallorquinas! nos las conocía y seguro que son riquísimas!
Saludos

Xavier ha dit...

Ai, grans mercès a tots dels vostres comentaris.

Entre la Pasqua i els compromisos familiars a la terreta (amb vols inclosos) no m’han permès de seguir l’actualitat blogger que tant m’apassiona.

Espere que em podreu perdonar!

Ara sí, reprenc la marxa!

Teresa ha dit...

Hola Xavier!quines galetes més bones! picant, picant, baixen que no te n'enteres!
A comacasa-res ens hem traslladat, aprofitant la diada d'avui, així tenim oble celebració! espero que continuem seguint-nos!
una abraçada, i bon San Jordi!

© Rossejat | Tots els drets reservats.